lunes, 21 de marzo de 2016

Los libros del mes de marzo "Les Falles"


Ressenya:
Les Falles, la festa més divertida del País Valencià, explicades per dos germans.
Tonet i Roseta tenen moltes ganes de viure les Falles d'enguany.
Els protagonistes són la fallera major infantil i el president infantil d’una falla xicoteta. Explica de manera molt senzilleta i en vers, què és la festa, quins són els actes principals: La Crida, L’arreplegà dels ninots, La Plantà, La Despertà, L’Ofrena, La Mascletà, La Nit del Foc, La Cremà… a més d’explicar quin és el significat, el simbolisme de la festa (La renovació de la vida, l’adveniment de la Primavera, la crema de tot allò caduc i roí…) Per a que no siga una obra purament explicativa, també hi ha una xicoteta trama argumental, una anècdota que és el fil conductor de la història protagonitzada pels dos xiquets fallers.

L'autor:




Carles Cano (València, collita del 57) és un tipus despistat i menut que conta contes destrellatats i els escriu des de fa més d'un quart de segle. Aquest llibre és un petit homenatge al seu sogre Joan, que sempre estava a punt de fer petar els botons de la camisa.





La il·lustradora:



Roser Calafell és il·lustradora i mare de la Clara i el Martí. Viuen al barri d’Horta. Ha treballat molts anys amb Roser Capdevila dibuixant ‘Les Tres Bessones’. A La Galera ha publicat un munt de llibres.





LES FALLES

La fallera major de peus fets pols és Roseta. I el que corre al seu costat,Tonet, el president. Infantils, es clar, d`una falla xicoteta. Arriben tard a La Crida: hi ha tanta gent....Valencians i forasters, veniu a passar-ho bé!

 
- Ai, que no arriben, aquest artista ens matarà.....
Les dotze de la nit i encara no ha aparegut. Això no pot ser aquesta nit és
La Plantá!
- No patiu que es plantarà, ací no dorm ningú! , diu l`artista, que crida, pinta i  
 protesta, i a les huit: falla llesta.


De bon matí, música i trons: La Despertà.
El que més li agrada a Tonet, fer soroll a manta. I a Roseta, el que va després: la xocolatà a la tassa, amb bunyol de carabassa!


A tot arreu hi ha festa, mercats, concerts. Les places i els carrers bullen de plens. Una gentada passeja, visita els monuments i riu amb la crítica que llegeix en els cartells. D`això ningú s`escapa, ni el polític ni la més guapa!


Roseta ja no pot més i és la Nit del Foc! Les sabates, tan boniques, l`estan matant.
El cel és ple de color: anuncién la primavera.
A la  nit de La Crema tot s`acaba. Primer la falla infantil i després la gran.
Roseta plora como una Magdalena. Tonet, també. S`abracen el dos, sanglotant.
És un ritus de purificació: es crema allò vell, ve la renovació.
 

Extret del llibre: Les Falles
Autor: Carles Cano
Il.lustradora: Roser Calafell
Edicions: La Galera

ACTIIVITATS:
1-Informa`t de l`origen de Les Falles.
2-Dibuixa una falla que t’agradaría construir
3-Escriu un conte d`una xiqueta pobra que volia ser fallera i els seus pares no tenien possibilitats per a comprar-li vestits. Indica el teu nom, cognoms i col.legi i envia`l a:
Grupo Leo
apartat 3008
03080 Alacant

No hay comentarios:

Grupo Leo